Vorbirea de sine negativă. Cum și de ce trebuie să te oprești din a-ți vorbi urât?

Vorbirea de sine negativă este rezultatul experiențelor mai puțin plăcute cu care ne-am confruntat în copilărie.

De mici suntem învățați să punem nevoile altora mai presus decât nevoile noastre. Poate și tu ai fost îndrumat atunci când erai copil să îi dai jucăria ta preferată unui alt copil din parc doar pentru că acesta o vrea. Cam de la acest comportament al părinților/bunicilor, din fericire nu cu rea intenție, ci din neștiință, începem să credem că nevoile noastre nu sunt o prioritate.

Este în regulă să fim darnici și să împărțim lucrurile noastre cu alte persoane, însă doar atunci când ne dorim asta. Nu obligați, nu forțați, nu fără voia noastră, indiferent de vârstă. Cam de atunci începe aventura noastră de a nu fi capabili să ne iubim cu adevărat și reușim aproape de fiecare dată să iubim alte persoane mai mult decât pe noi înșine.

Foarte important de înțeles este că iubirea de sine nu are nicio legătură cu egoismul. Iubirea de sine este necesară pentru ca tu să reușești să te simți bine, atât fizic cât și emoțional.

Cuprins:

Vorbirea de sine negativă – de ce ne vorbim urât și suntem foarte duri cu propria persoană?

De cele mai multe ori, nu reușim să ne iubim cu adevărat nici atunci când devenim adulți. Atunci intervine societatea în validarea gândurilor negative. ”Aflăm” că nu suntem suficient de buni. Nu arătăm perfect, nu avem jobul perfect, nu avem relația perfectă sau familia perfectă, casa perfectă…

Pe termen lung, ajungem să intrăm într-o stare de anxietate, pe care nu reușim să o înțelegem și să o gestionăm. Ajungem de cele mai multe ori să încercăm să o tratăm inconstient prin consum. Ne cumpăram haine de care nici măcar nu avem nevoie. Ne machiem în exces. Ne cumpărăm cele mai scumpe gadgeturi și accesorii deși facem un efort financiar. Cheltuim bani pe proceduri rapide de înfrumusețare devenind niște persoane artificiale cu un stil de viață nesănătos, iar în final rămânem tot dezechilibrați emoțional și tot nemulțumiți și critici duri ai propriei persoane.

*a nu se înțelege că nu sunt de acord cu achiziția lucrurilor care ne plac și de care avem nevoie, sau a procedurilor de înfrumusețare ce le considerăm utile și benefice pentru a ne simți bine în pielea noastră, însă în contextul în care există echilibrul emoțional.
Din experiența mea, am realizat că alegem vorbirea de sine negativă în următoarele 3 situații:

  • pentru aspectul fizic.
  • pentru modul în care gândim în majoritatea situațiilor, ce duce la crearea senzației permanente că nu suntem suficient de buni.
  • atunci când facem o greșeală sau avem un eșec personal (la școală, la locul de muncă, în familie, în viața de cuplu, în grupul de prieteni, etc).

Un copil crescut echilibrat, în armonie și cu norocul de a nu da nici măcar peste un profesor sau un mentor care să îl distrugă emoțional în perioada în care este vulnerabil, este un copil devenit adult ce nu poate fi zdruncinat de părerile răutăcioase ale celor din jur și un adult care știe să fie bun cu el și să se iubească cu adevărat.

Niciun copil nu începe să se critice și să își vorbească urât din propria inițiativă. Jignirile primite în copilărie, de la alți oameni, formează adulți care se jignesc singuri, se critică aspru și nu sunt capabili să se iubească cu adevărat.

Hai să învățăm împreună cum să scăpăm definitiv de obiceiul de a ne vorbi urât. Obicei care ne afectează din cauza altor persoane.

Eu doar când mă gândesc și conștientizez că am căpătat acest obicei de a îmi vorbi urât din cauza altor persoane, în perioada când eram copil, simt că este datoria mea de adult de a mă apăra acum că am acestă putere.

Nu o să vin acum să te pun să te trezești în fiecare dimineață și să ai un moment doar al tău în care îți spui afirmații pozitive în speranța că peste un timp ajungi să le crezi și te vei simți mai bine. Pe mine sincer această metodă nu m-a ajutat, ba chiar mai mult m-a frustrat și copleșit.

Prin urmare, din dorința de a învăța să îmi vorbesc frumos și să încep să mă iubesc cu adevărat, am adunat toate informațiile utile pe care le-am descoperit în călătoria mea și am creat un exercițiu foarte simplu.

Cei 5 pași de urmat pentru a te iubi cu adevărat și a scăpa de obiceiul de a-ți vorbi urât.

1. Identifică situațiile din copilărie, din adolescență și din viața de adult în care ai simțit că ai fost criticat, jignit, marginalizat sau batjocorit.

Trebuie doar să creezi o listă cu acestea, să le enumeri, fără să intri prea mult în detalii.

Spre exemplu, poți nota:

  • situațiile în care ai fost criticat pentru felul cum arăți sau cum te îmbraci. De exemplu, fetele în perioada adolescenței sunt des criticate pentru felul în care arată. Ba că sunt prea slabe, ba că sunt prea grase, ba ca nu au forme de femeie. Majoritatea fetelor, din păcate, se confruntă cu astfel de situații neplăcute în perioada adolescenței, pe care nu știu cum să le gestioneze și să le înțeleagă spre beneficiul lor. Băieții adolescenți sunt mai mult criticați (de către familie, din păcate) pentru acțiunile lor / nivelul de inteligență și nu pentru felul în care arată.
  • situațiile în care ai fost jignit intelectual sau pentru comportamentul tău.

Continuă să notezi toate situații pe care ți le amintești și pe care vrei să le înțelegi acum, când ai mai multă experiență și posibilitatea să ceri sau să cauți sprijin din exterior.

2. Acum este momentul să iei separat fiecare experientă neplăcută notată mai sus. Să o descri cu cât mai multe amănunte.

Încearcă să scri în jurnal. Cum te-a făcut să te simți în acel moment acea experiență. Cine te-a criticat sau a râs de tine. Ce reprezintă acea persoană pentru tine. Descrie cum crezi că te-a afectat pe termen lung. Încearcă pe cât posibil să retrăiești acea senzație și să notezi detaliat tot ce îți vine în minte.
Nu este necesar să faci acest lucru într-o singură zi, mai ales dacă ai adunat multe experiente neplăcute de acest fel. Ai răbdare cu tine și acordă-ți timpul necesar pentru a începe să te simți mai bine.
3. În urma analizei de mai sus, este timpul să identifici și să faci o listă cu situațiile din PREZENT în care obișnuiești TU să te critici excesiv și să îți vorbești urât.

Începe prin a face o listă cu toate aspectele fizice pe care le consideri a fi neîmplinite sau pe care dorești să le îmbunătățești.

În ceea ce privește dezvoltarea ta personală, creează o altă listă cu aspectele pe care simți că ar trebui să le îmbunătățești. Poate vrei să lucrezi la abilitățile tale de comunicare. Sau să îmbunătățești relația cu persoana iubită. Sau pur și simplu aspiri la un stil de viață mai sănătos.

A treia listă se axează pe dezvoltarea ta intelectuală și spirituală. Poate vrei să înveți o limbă străină pentru a-ți îmbunătăți perspectivele de angajare. Să dedici mai mult timp lecturii sau să cultivi o conexiune mai profundă cu natura.

Notează tot ceea ce simți că dorești să schimbi sau să îmbunătățești la tine. Acele aspecte care crezi că te pot face să te simți inconfortabil în diverse situații. Pasul următor va fi să elaborezi un plan personalizat pentru a atinge aceste obiective. Este un exercițiu plăcut și constructiv, care te va ghida către evoluția personală dorită.

4.Concentrează-te pe capacitatea ta de a privi din exterior criticile primite. Încearcă să conștientizezi și să schimbi sentimentele negative cu care ai trăit până acum.

Vorbirea de sine negativă

Chiar dacă nu putem controla ceea ce ceilalți oameni gândesc sau spun despre noi, avem control asupra percepției și gândurilor noastre. Este un proces logic și natural, nu o încercare forțată de a gândi pozitiv atunci când suntem într-o stare de tristețe continuă.

După ce identificăm gândurile negative despre noi înșine, ne imaginăm că cel mai bun prieten al nostru împărtășește aceleași sentimente și gânduri negative. Abordăm aceste situații cu empatie și compasiune, la fel cum am face cu un prieten drag care își împărtășește necazurile. Încurajăm și susținem acea persoană, pentru că o iubim și ne dorim să fie fericită.

Dacă am reacționa la problemele prietenului nostru așa cum reacționăm la problemele noastre, cu gânduri și vorbe negative, riscul ar fi să devenim percepuți ca persoane toxice, pierzând relații importante în viața noastră. Este esențial să aplicăm același nivel de înțelegere și sprijin atât pentru noi, cât și pentru cei dragi.

De ce să nu devi ascultător, să îți arăți compasiune, să te încurajezi și să găsești soluții și pentru tine?

Capabil ești, pentru că reușești să faci asta cu cei din jurul tău, trebuie să reușești și cu tine. Asta îmi doresc să reușești și tu prin acest exercițiu simplu. Meriți o viață liniștită emoțional. Meriți să fi cel mai bun prieten al tău. Să începi să ai încredere în tine.

Asigură-te că, mai ales, în momente critice, îți vorbești frumos, cu cuvinte încurajatoare, de iubire și grijă față de propria persoană. Începe să lucrezi la a fi cel mai bun prieten al tău.

Ești singura persoană cu care îți vei petrece întreaga viață. De ce să nu ai cea mai bună relație cu tine însuți? De ce să nu începi o poveste de dragoste pe viață cu propria persoană?

  • Acum notează gândurile de încurajare pe care le spui tu către tine pentru fiecare situație negativă în care te critici dur, situație notată la punctul 3.

Citește cu voce tare situația negativă iar apoi vorbele de încurajare. Deja vei începe să te simți mai bine. La fel v-a face și prietenul tău atunci când tu începi să îl încurajezi și să îl susții.

Așa cum pasul următor ca prietenul tău să se simtă și mai bine, este să găsești sau să găsiți împreună niște soluții concrete, exact așa trebuie să procedezi și în cazul tău. Este important, ca și tu după ce te-ai încurajat, să începi să faci o listă cu ce ar trebui să faci în cazul fiecărei situații. Pentru ca tu să începi să te simți mai bine.
  • Fă o listă cu soluții pentru fiecare situație neplăcută cu care te confrunți. Alcătuiește pentru tine cel mai bun plan.

Dacă nu ști exact de ce ai nevoie, spre exemplu în priviința alimentației, îți poți face o rutină, ca timp de câteva zile să citești zilnic informații utile despre alimentație și un stil de viață sănătos. Apoi să alegi ce ți se potrivește mai bine. Poți de asemenea face un plan împreună cu un nutriționist.

Dacă nu ști ce sport să faci, poți merge la sală și să încerci mai multe tipuri de clase (yoga, pilates, aerobic, fitness). Îți poți face chiar tu un plan acasă, după ce studiezi pe internet sau pe youtube și să îți creezi un plan clar cu tipul de exerciții pe care vrei să îl faci. Poți chiar să achiziționezi un curs online ce te ajută să faci sport în confortul tău de acasă. Începe cu obiective mici dar foarte clare, crează-ți un program ce o să devină o rutină plăcută și sănătoasă. Ai grijă de corpul tău și oferă-i timpul de care are nevoie pentru a străluci.

Consideri că nu te descurci cu o limbă străină de care te lovești des – poți alege să îți creezi o rutină de a învăța 15 minute pe zi de pe internet. Sau chiar să te înscri la niște cursuri recunoscute ca fiind foarte bune.

Simți că nu ai încredere în tine și că ai foarte multe probleme emoționale și în acest caz este simplu de ales. Cercetează și fă o lista cu câteva cărți de dezvoltare personală. Alege în special subiectele la care consideri că nu excelezi. Citește cel puțin 15 minute pe zi. Pe parcurs vei vedea că începi să te dezvolți armonios. Apelează la un consultant în dezvoltare personală sau la un psihoterapeut. Explorează!

Ai răbdare cu tine pentru a îți găsi propriul echilibru.

Cel mai important este să ai răbdare și să îți respecți deciziile pe care le-ai luat pentru propriul corp și propria minte. Nu te lăsa păcălit de standardele imposibile pe care ne face societatea să ni le setăm. Standarde care în final doar ne demoralizează. Celebrează fiecare reușită mică și continuă să îmbunătățești pe rând toate aspectele care te nemulțumesc.

Atunci când ne criticăm, ajungem să nu mai reușim să ne bucurăm de situațiile în care ne aflăm. Am întâlnit persoane atât de supărate pe corpul lor, încât nu se duc la mare sau la piscină cu familia sau prietenii din pricina că nu se simt bine în pielea lor. Nu trebuie să arăți ca un fotomodel pentru a te bucura de viață. Și nu trebuie să te complaci în situația în care ești, dacă nu te simți confortabil.

Neapărat atunci când simți că renunți la o bucurie pentru că nu te simți bine fizic sau emoțional este absolut necesar să faci acest exercițiu. Ai răbdare cu tine și găsește soluții sănătoase care să te ajute pe termen lung.

5. Și o etapă foarte importantă este aceea de a nota ce îți place la tine, atât fizic cât și psihic.

Vorbirea de sine negativă

Este momentul să evidențiezi calitățile tale. Să te bucuri de ele și să le redescoperi. Să simți cu adevărat cât de minunat/ă ești. Notează în jurnalul tău toate calitățile tale. Pentru cele fizice, privește-te în oglindă și bucură-te că existi și că ești minunat. Pentru cele mintale și sufletești, admiră-te și iubește-te.

Și nu uita, că orice nemulțumire ai față de propria persoană, în ziua de astăzi există multe tehnici și metode de a îmbunătății tot ce te supără. Alege mereu calea cea mai naturală și ai răbdare cu corpul și mintea ta.

Dacă îți place să meditezi sau vrei să începi să o faci acum, îți prezint în articolul Tehnică de meditație pentru conștientizarea și evitarea vorbirii de sine negative o modalitate interesantă și intensă de eliberare de stres și tristețe. Pe mine m-a ajutat mult și acest exercițiu și sunt sigură că te poate ajuta și pe tine.

Concluzii

În acest articol îți prezint cauzele ce au dus la o gândire negativă despre propria persoană. Te încurajez să descoperi și să analizezi prin tehnici simple tot ceea ce te-a afectat de-a lungul vieții.

Te încurajez să îți găsești soluții la problemele tale așa cum ai găsi soluții la problemele celui mai bun prieten. Vei învăța să te apreciezi cu adevărat. Să te iubești așa cum meriți.Să te simți mult mai bine atât fizic cât și emoțional.

Îmi doresc din suflet ca acest articol să nu reprezinte pentru tine doar teorie. Îmi doresc să te ajute și pe tine această practică așa cum m-a ajutat și pe mine. Să faci și tu pași spre vindecarea traumelor și învățarea iubirii de sine. Încetează să îți mai vorbești urât. Fii cel mai bun prieten al tău.

Dacă simți nevoia, poți împărtăși cu noi experiențele tale, părerea ta despre acest exercițiu, sau pur și simplu dacă acesta te-a ajutat în vreun fel.

Opinia ta contează, vocea ta contează, tu ca persoană unică și minunată contezi cu adevărat.

Hai să creăm împreună o comunitate frumoasă.

Îți mulțumesc!
Cu drag,
Ruxandra

Distribuie pe rețelele sociale

Lasă un răspuns

Despre mine

Dragă cititorule, eu sunt Ruxandra și am creat acest blog din dorința de a găsi un echilibru în viața mea și de a te ajuta și pe tine să realizezi același lucru, prezentându-ți doar informațiile utile pe care le descopăr în călătoria mea.

Enjoy and Take YOUR Time to Find YOUR Balance!

Ruxandra 2
Descoperă
Rețete delicioase

Abonează-te la newsletter pentru a primi conținut relaxant și de calitate.