Tiramisu

Tiramisu este cel mai iubit desert italienesc. Este o prajitură fresh, foarte simplu și rapid de preparat, fiind perfectă mai ales pentru iubitorii de cafea. Mâncarea italienească îmi place cel mai mult. Este incredibil cum din câteva ingrediente, în general super ieftine, ies niște preparate de top.

tiramisu

timp preparare: 5 min  |  timp gătire: 20 min + 3 h la frigider înainte de servire  |  porții: 8

Ingrediente

1 pachet cu 24 pișcoturi
250 g mascarpone
100 g zahăr
4 ouă
300 ml cafea
30 ml whisky
cacao pudră pentru ornat

*dimensiune tavă cm – 25 x 16 sau 20 x 20

Mod de preparare

Prepararea cremei pentru tiramisu:

 1.  Am început prin a prepara o cafea delicioasă și mult mai tare decât o beau de obicei. Prin urmare, în 300 ml de apă clocotită am pus 6 lingurițe de cafea, le-am dat în clocot la foc mic și am lăsat-o să se răcească, timp în care m-am apucat să prepar crema pentru tiramisu.
 2. Am separat gălbenușurile de albușuri.
 3. Am mixat gălbenușurile împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr (50 g) timp de aproximativ 5 minute. În acest timp trebuie ca zahărul să se topească și gălbenușurile să se deschidă la culoare.
 4. Treptat am adăugat câte o lingură cu vârf de mascarpone și am mixat până ce brânza mascarpone s-a încorporat uniform.
 5. Într-un alt castron, am mixat albușurile împreună cu restul de 50 g de zahăr, până ce acestea s-au transformat într-o spumă consistentă.
 6. Am încorporat spuma din albușuri în crema de gălbenușuri și mascarpone. Procesul se face cu mișcări lente (pentru a nu strivi spuma) cu ajutorul unei spatule am rotit formând un cerc perpendicular cu baza castronului.

Însiroparea, așezarea pișcoturilor și obținerea unui tiramisu perfect:

 1. Am așezat înainte piscoturile în tavă pentru a face o probă, să văd exact cum se încadrează acestea în tava și dacă au loc – trebuie să am două straturi de pișcoturi, fiecare cu câte 12 bucăți. Dacă nu ai o tavă care să se potrivească, poți să folosești și un platou, însă încearcă să însiropezi mai puțin piscoturile de la baza platoului ca acestea să stea fixe până pui prăjitura în frigider.
 2. În cafeaua rece am adăugat cei 30 ml de whisky (sau trei linguri de whisky, chiar în lingură n-am pus niciodată whisky 🙂 ) și am început însiroparea piscoturilor.
 3. Am luat pe rând fiecare pișcot și l-am scufundat în cafea timp de 2 secunde – maxim. Acesta nu trebuie însiropat mult întrucât apoi se sfărâmă.
 4. După ce am format baza prăjiturii, cu cele 12 piscoturi însiropate, am adăugat jumătate din crema creată mai devreme și am întins-o uniform pe toată suprafața pișcoturilor.
 5. Urmează însiroparea următoarelor 12 pișcoturi și așezarea lor, rând pe rând, peste stratul de cremă așezat anterior în tavă.
 6. Am adăugat cealaltă jumătate de cremă, am uniformizat și am pus tava la frigider timp de 3 ore.

Ornarea prăjiturii se face după ce prăjitura a stat la frigider minim 3 ore. Dacă adaugi cacao imediat cum ai terminat de pus crema mascarpone, cacaoa se umezește excesiv și nu o să mai arate estetic.

Savurează în tihnă! 🙂

Dacă și tu ai preparat acest tiramisu cremos și delicios, îmi doresc să văd! Dă-mi tag pe Instagram @racopaz și hai să gătim sănătos împreună.

P.S. Mai am o rețetă delicioasă pentru un desert celebru, mai ales la noi în țară și anume: deliciosul gust al copilăriei – salamul de biscuiți.

Distribuie pe rețelele sociale

Lasă un răspuns

Despre mine

Dragă cititorule, eu sunt Ruxandra și am creat acest blog din dorința de a găsi un echilibru în viața mea și de a te ajuta și pe tine să realizezi același lucru, prezentându-ți doar informațiile utile pe care le descopăr în călătoria mea.

Enjoy and Take YOUR Time to Find YOUR Balance!

Ruxandra 2
Descoperă
Rețete delicioase

Abonează-te la newsletter pentru a primi conținut relaxant și de calitate.