Învață să te ierți.

Învață să te ierți prin 7 pași simpli care te vor ajuta să începi să înțelegi și să faci pace cu amintirile care îți provoacă durere. Este din nou timpul să încerci să-ți creezi o viață frumoasă și un stil de viață echilibrat.

Învață să te ierți

Majoritatea suntem afectați de întâmplările triste ce se petrec în jurului nostru chiar dacă suntem conștienți că de cele mai multe ori acestea nu puteau fi evitate de către noi.

Este în regulă să fim triști atunci când se întâmplă un necaz sau când cineva ne rănește. Însă trebuie să delimităm foarte bine tristețea normală față de tristețea și anxietatea care nu ne dau pace și care ne afectează prin durere fizică și agitația permanentă a minții.

Pentru mine este foarte important să îmbunătățesc acest aspect din viața mea întrucât durerea cauzată îmi provoacă foarte mult rău atât fizic cât și emoțional. Îmi afectează somnul, productivitatea și chiar relațiile cu oamenii din jurul meu.

De aceea, am căutat, am cercetat și am fost foarte bucuroasă când am găsit informații și ajutor în această priviință. Bineînțeles, mai jos îți prezint și ție cum poți îmbunătății acest aspect din viața ta. În acest articol ne vom concentra mai mult pe iertarea de sine, iar într-un alt articol vom aborda și tema iertării persoanelor ce ne-au rănit.

Cuprins:

Ce este iertarea?

Învață să te ierți

Iertarea este definită ca un proces intern individual, voluntar, de a renunța la sentimentele și gândurile de amărăciune, furie, ură și nevoia de răzbunare față de cineva care credem că ne-a greșit, inclusiv față de noi înșine.

Atât iertarea, cât și răzbunarea sunt instincte sociale. Deși ambele sunt aspecte fixe ale naturii umane, aceste capacități pot fi modificate. Prin urmare, există speranța că putem face din lume un loc mai iertător și mai puțin răzbunător.

Ce NU este iertarea?

 • Iertarea nu înseamnă doar să îți cere scuze verbal sau în scris.
 • Iertarea nu înseamnă tolerarea situației în care ne aflăm.
 • Iertarea nu înseamnă să trecem cu vederea peste niște situații care ne rănesc de dragul altor beneficii.
 • Iertarea nu înseamnă să blocăm undeva în mintea noastră o traumă, să suprimăm emoțiile negative și să ne „prefacem” că totul este în regulă.
 • Iertarea nu este același lucru cu dreptatea. Dacă ierți o persoană sau pe tine însuți nu înseamnă că ești de acord cu ce a făcut sau ai făcut greșit la un moment dat.
 • Iertarea nu este un semn de slăbiciune, este chiar trecerea la un nivel superior de cunoaștere a sinelui. Reprezintă chiar o parte din consolidarea încrederii în sine.

Când oamenii sunt afectați pe termen lung, știi pe cine ajung să nu placă? Pe ei înșiși. Când înfrunți durerea și îți oferi privilegiul de a ierta, îți schimbi viziunea despre tine.

Importanța iertării pentru sănătatea noastră fizică și emoțională.

Învață să te ierți

Cercetările au arătat că iertarea îmbunătățește sănătatea noastră emoțională prin:

 • reducerea anxietății și a depresiei
 • reducerea semnificativă a stresului
 • reducerea tulburările psihice majore

Stresul cronic cauzat de adunarea în minte a multor situații triste pe care nu le-am iertat de-a lungul vieții, crește nivelul de cortizol din sânge ceea ce dăunează sănătății noastre fizice prin:

 • afectarea și distrugerea celulelor creierului
 • slăbirea sistemul imunitar – răceli dese, acnee, probleme cu controlul greutății, dureri musculare, scăderea apetitului sexual
 • afectarea inimii și creșterea tensiunii arteriale

Pe termen lung, neiertarea duce la stări acute de irascibilitate. Irascilibitate și nervi față de tine, partener, colegi, prieteni sau chiar față de proprii copii.

Tristetea normala vs tristetea ”autodistrugătoare”.

anxietate stres depresie

Din păcate, la un moment dat în viață, se întâmplă o tragedie, un deces, un divorț, o boală, un accident, sau chiar întâmplări nu chiar atât de tragice dar care chiar și așa ne provoacă o tristețe copleșitoare. Toți cei implicați, familie, prieteni, cunoscuți sunt afectați de cele întâmplate. Însă sunt sigură că și tu ai observat că fiecare persoană își manifestă aceste sentimente în mod diferit. Simt în mod diferit. Deși fiecare are un nivel propriu de manifestare al durerii, tristeții, anxietății și chiar al depresiei, în esență există două mari categorii:

1. Tristețea normală

Tristețea normală, este acea tristețe ce nu poate fi evitată. Nu ai cum să nu fi trist în anumite circumstanțe oricât esti de puternic emoțional. Oamenii care fac parte din această categorie sunt cei ce acceptă tristețea, o înțeleg, o trăiesc cât timp este necesar. Apoi, aceștia încearcă pe zi ce trece să revină la o stare de pace și liniște sufletească. Sunt cei ce iau ca atare evenimentul trist, înțeleg și acceptă cu adevărat că face parte din viața și nu încearcă să își facă rău cu gânduri negative. Sunt acei oameni care nu vor înțelege la ce mă refer când spun ”tristețe autodistrugătoare”. Iar eu nu pot decât să mă bucur că au puterea de a vedea lucrurile mai clar. Aici ar trebui să ne situăm cu toții.

2. Tristețea autodistrugătoare

Tristețea autodistrugătoare, este acea tristețe ce îți provoacă durere fizică constantă, ce nu te lasă să te bucuri dacă ceva frumos se întâmplă pentru că imediat îți apare în minte evenimentul trist și mai mult te învinovățești atât de producerea lui cât și că ai îndrăznit să te bucuri la un momendat de un eveniment frumos.

Este acea tristețe care te ține treaz nopți la rând, care nu te lasă să te ridici din pat și cu greu te mobilizezi să faci măcar lucrurile necesare ce trebuie făcute în viața ta. Este acea durere care revine, iar și iar, ce se tranformă în frică, în anxietate, și pe termen lung în depresie severă. Este trist ce spun, dar da, există mulți oameni care se confruntă cu aceast tip de tristețe. Și eu am experimentat asta. De aceea mi-am dorit mult să abordez subiectul, să înțeleg ce se întămplă defapt în mintea mea și cum să reușesc să fac față tristeții, fără să mă autodistrug.

Dar cel mai bine, hai să învățăm împreună să ne protejăm și să ne creăm iar o viață liniștită și frumoasă.
7 pași de urmat pentru a învăța să ierți și să te ierți.

Atunci când am conștientizat că am nevoie să vindec acest aspect din viața mea, acea tristețea autodistrugătoare și vina cauzată de evenimentele din trecut ce o căram după mine în acțiunile mele din prezent, am început să caut soluții. Soluțiile găsite m-au frustrat și mai tare. Majoritatea erau de genul: „așa a fost să fie, nu poți schimba trecutul”, „trebuie să treci peste, toată lumea trece, asta e viața”, „trebuie să te apuci să faci ceva pentru a îți ocupa timpul”, „tu ești puternică, nu te poate dărâma acest lucru”, „cu timpul o să uiți și o să fii bine”, „fă sport, te va ajuta”, „mergi la terapie, o să te ajute”.

Iar în mintea mea era: Și dacă nu pot? Dacă nu pot așa pur și simplu și am nevoie de ceva mai mult ajutor?

Tot ce am reușit eu să fac a fost să mă tot gândesc iar și iar. Să mă scufund în tristețe, anxietate și singurătate și să îmi creez o viață tristă în care eu, culmea, mă simțeam confortabil. Eram ok cu tristețea mea. Ajunsesem să mă simt în siguranță în acea stare, să cred că așa este viața, așa este normal și că trebuie să sufăr pentru că oricum toată lumea o face.

Întâmplarea a fost, că am cunoscut o persoană, care m-a făcut să conștientizez că ceea ce fac și starea în care mă aflu nu sunt normale și nicidecum un spațiu sigur în care să îmi trăiesc toată viața. Atunci am conștientizat că este necesar să fac o schimbare, că trebuie să mă ajut, să mă dezvolt și să trăiesc cu adevărat.

Prin urmare, am început procesul de vindecare. M-am concentrat pe aflarea tehnicilor reale care să mă ajute să înțeleg și să depășesc această situație stresantă și tristă din viața mea.

1. Conștientizează gândurile negative: vină, tristețe, stres, regret, etc

Ușor de zis, greu de făcut. Atunci când ești afectat emoțional de o situație, nu te poți gândi că este ceva anormal care îți face rău sau că trebuie să te vindeci. În acele momente doar te învinovățești și te simți din ce în ce mai afectat. Te închizi în tine iar mintea ta încontinuu gândește, gândește și iar gândește.

Pentru a identifica și conștientiza aceste gânduri triste care te afectează pe termen lung este necesar să îți adresezi următoarele întrebări:

 • tristețea provocată de aceste gânduri îmi afectează, de ceva timp, viața mea de zi cu zi? Somnul, productivitatea, socializarea, bucuria pentru lucruri mici etc
 • simt că nu pot trece vreodată peste evenimentul trist întâmplat în viața mea, în trecutul îndepărtat? Atenție, evenimentele recente care ne provoacă tristețe necesită timp pentru conștientizare, este perfect normal, iar cu cât practicăm mai mult constientizarea și vindecarea rănilor suferite în trecut, cu atât mai ușor vom aborda și înțelege tristețea provocată de evenimentele triste și inevitabile din prezent.
 • amintirea evenimentelor trecute, vina și remușcările îmi afectează gândurile și acțiunile în situațiile aproape similare din prezent? Situațiile din prezent le abordez similiar ca acum 5 – 10 ani?

Ei bine, dacă răspunsul acestor întrebări este afirmativ, ai reușit să accepți și să conștientizezi că traumele din trecut necesită vindecare pentru ca tu să te simți liber, liniștit, bucuros, împăcat cu tine însuți și cel mai important vei face primii pași spre a învăța cum să abordezi diferit situațiile triste din viața ta.
2. Conștientizarea nevoii de iertare. Am nevoie să mă iert pentru că:

 • acum am înțeles că acțiunile mele din trecut se bazau pe cunoștințele ce le acumulasem la acea vreme și conștientizez că astăzi aș face lucrurile diferit. Astăzi știu mai multe, am învățat, am evoluat. Am o capacitate mai mare de a conștientiza greșelile.
 • înțeleg că am avut nevoie de timp pentru a mă ierta. Atunci când în mintea ta încerci să schimbi ceva din trecut, ce nu poate fi schimbat, este cel mai greu de iertat.
 • accept că iertarea de sine este un proces complex, ce necesită timp și practică. Iertarea de sine reprezintă defapt o călătorie spre dezvoltarea mea personală.
 • accept că traumele suferite în trecut, reprezintă doar un capitol din viața mea și nu reprezintă întreaga mea viață.
 • atunci când mă țin captivă în trecut, în traumele din trecut, reprezintă tot o alegere. Aceași alegere pe care am avut șansa să o fac în momentul traumei, doar că nu am știut cum.
 • mă iubesc cu adevărat / sunt în proces de învățare despre cum să mă iubesc cu adevărat.
 • realizez că de multe ori, trec cu vederea și iert niște persoane care m-au rănit. De ce nu fac asta și cu mine însămi? Îmi dau voie să simt și să mă iert cu adevărat.
 • până acum mi-am torturat mintea cu o empatie acută, care mă rănea, pentru niște situații exterioare, în care întradevăr am fost implicată. Dar oare nu pot avea și un strop de empatie față de mine? Față de propria mea minte stresată și de propriul corp imobilizat în anxietate?

Evită să încerci să te încurajezi cu afirmații pozitive (sunt bine, totul este în regulă, pot să fac față situației, etc) sau să blochezi ”undeva” sentimentele de tristețe și traumele prin care ai trecut. Învață din experiența tristă și schimbă ce poți. Iartă.

3. Așterne pe o foaie toate evenimentele care îți provoacă suferință.

scrie in jurnal

Fără prea multe detalii, câte o frază pentru fiecare experiență. Poți începe cu amintirile triste din copilăria ta sau cu cele mai îndepărtate amintiri triste care nu îți dau pace. Poate fi vorba despre sentimentul de vinovăție pentru ce ai făcut sau ai zis la un moment dat, sau regretul că nu ai făcut sau spus ceva la momentul potrivit unui prieten, familie, colegilor, sau altor oameni pe care i-ai întâlnit de-a lungul vieții.

Pur și simplu, fă o listă cu tot ce consideri tu că este necesar să rezolvi pentru ca tu să te simți mai bine. Această listă este doar pentru tine, nu este necesar să împărtășești cu cineva gândurile tale.

Procesul de iertare de sine trebuie să conțină fiecare situație care te-a traumatizat, la care te gândești constant. Atunci când o situație din prezent este asemenea unei situații trecute nevindecate, deciziile și acțiunile tale vor fi asemenea celor din trecut. De cele mai multe ori acestea te vor face să te simți din ce în ce mai ancorat, trist și anxios pe măsură ce tot mai multe evenimente triste și neînțelese se adună în viața ta. Încearcă să nu lași următoarea experiență să te facă să simți acea durere infinită cauzată de experiențele din trecut.

4. Rând pe rând, amintește-ți fiecare experiență, cu cât mai multe detalii.

Nu este necesar ca într-o singură zi să parcurgi toate evenimentele întâmplate în trecut. Abordează fiecare întâmplare în parte și scrie pe o foaie tot ce îți amintești.

 • descrie situația cât de bine îți amintești ca și cum ai scrie o poveste
 • apoi scrie ce ai simțit atunci și cum ai reacționat la cele întâmplate
 • descrie cum te simți în prezent
 • scrie dacă îți afectează viața din prezent și în ce fel
Știu că este greu să trăiești iar acele sentimente, să le simți atât de intens. Însă, acesta este drumul spre vindecarea rănilor din trecut. Faptul că până acum doar le-ai lăsat să te afecteze în prezent, ca și cum doar ai râcâi coaja unei răni, din păcate nu te ajută cu nimic.

Atunci când practici acest exercițiu lasă sentimentele de tristețe și de vină să te coplească, simte cu tot sufletul tău și cu tot corpul cât de greu a fost și este.
Nu încerca să găsești gânduri pozitive, nu încerca să te încurajezi cu fraze de genul: sunt bine, nu s-a întâmplat nimic grav, o să trec peste. Evită gândurile încurajatoarea și efectul acela de optimism ce te face să nu accepți realitatea iar pe termen lung te face să te simți gol pe dinăuntru.

Conștientizează, simte și acceptă felul în care te simți. Nu vreau să sune clișeic dar este normal tot ce simți. Cu toții simțim asta la un moment dat în viață.

5. Iartă.

După ce ți-ai dat voie să simți tristețea din trecut, este momentul să tragi aer adânc în piept. Să inspiri adânc și să expiri de câteva ori și fie pur și simplu te îmbrățișezi, fie îți atingi cu mâna zona inimii și continui exercițiul de scris cu descrierea motivelor pentru care te ierți. Începe procesul de iertare de sine. Gândește-te doar la tine și acordă-ți privilegiul pe care l-ai acordat altor persoane ce te-au rănit cândva și pe care le-ai iertat.

iarta-te cu adevarat

Dacă nu știi cu ce să începi, poți începe cu următoarele afirmații și să completezi cu detalii specifice din experiențele tale.

Mă iert pentru că:

 • am căutat iubire într-un loc în care nu eram respectată.
 • am stat prea mult într-un mediu care mi-a distrus corpul și sufletul.
 • am încercat mereu să găsesc scuze pentru niște oameni care au folosit bunătatea și vulnerabilitatea mea împotriva mea.
 • de fiecare dată îmi dublam munca atunci când cineva mă judeca sau mă respingea.
 • mă iert pentru că de multe ori m-am scuzat pentru felul meu de a fi, pentru vise, pentru limitele mele, pentru nevoile mele.
  .
  .
  .
  Și lista poate continua în funcție de tot ce simți tu. În funcție de fiecare situație, descrie cât mai explicit pentru ce te ierți.

Acum pot să merg mai departe în călătoria mea spre o viață fericită și fac loc pentru mai multă iubire, respect și liniște.

6. Așterne pe o foaie, faptele pe care le-ai făcut și ți-au adus bucurie. 

Acum este momentul să te răsfeți. Conștientizează în cel mai real mod, faptele bune pe care le-ai făcut. Este important să dai atenție și lucrurilor bune din viața ta.

 • acele lucruri mărunte pentru tine, dar care pentru alții au fost un real ajutor.
 • perioada din viața ta în care ai simțit că te iubești cu adevărat. Descrie un moment în care te-ai răsfățat și cel mai important promite-ți că te vei răsfăța iar…și iar…și iar.
 • deciziile bune pe care le-ai luat indiferent de situația în care te aflai și care crezi că ți-au schimbat viața în bine. Celebrează că ai avut momente inspirate pe care le-ai transformat în oportunități.

Iar lista trebuie să continue cu cât mai multe bucurii. Apreciază-te și iubește-te. Meriți asta!

7. Mulțumește-ți.

învață să te ierți

Mulțumește-ți tie. Mulțumește-ți pentru ce simți tu de cuviință că este important. Mulțumește-ți că ai puterea să încerci să te simți mai bine, să reduci și să scapi de episoadele de anxietate. Multumește-ți că evoluezi pe zi ce trece, înveți lucrui noi, te iubești din ce în ce mai mult și că ai capacitatea să accepți că fiecare om greșește, inclusiv tu. Multumește-ți că înveți să te ierți, că faci parte dintr-o călătorie frumoasă. Scrie într-un caiet și detaliază cât mai bine sentimentul de mulțumire față de sine.

Concluzii

Greșeala și iertarea fac parte din viața noastră. Una te poate ține ostatic în prezent, alta te eliberează și te trimite într-o călătorie frumoasă.

 • Am învățat să conștientizăm greșelile, traumele, vina provocată de anumite acțiuni din trecut și ce impact au acestea asupra prezentului nostru.
 • Am învățat să ne dăm voie să simțim, să fim copleșiți, să tragem aer adânc în piept, să ne iertăm și să începem să ne iubim cu adevărat.
 • Am învățaț să ne bucurăm și să ne apreciem pentru faptele bune pe care le-am făcut și pur și simplu să ne spunem un mare ”MULȚUMESC” pentru ceea ce suntem.

Îmi doresc din suflet ca acest articol să nu reprezinte pentru tine doar teorie. Îmi doresc să te ajute și pe tine această practică așa cum m-a ajutat și pe mine. Să faci și tu pași spre vindecarea traumelor, iertarea de sine, obținerea bucuriei și păcii interioare.

Dacă simți nevoia, poți împărtăși cu noi, în secțiunea de comentarii, experiențele tale, părerea ta despre acest exercițiu, sau pur și simplu dacă acesta te-a ajutat în vreun fel.

Opinia ta contează, vocea ta contează, tu ca persoană unică și minunată contezi cu adevărat.

Hai să creăm împreună o comunitate frumoasă.

Îți mulțumesc!
Cu drag,
Ruxandra

Distribuie pe rețelele sociale

Lasă un răspuns

Despre mine

Dragă cititorule, eu sunt Ruxandra și am creat acest blog din dorința de a găsi un echilibru în viața mea și de a te ajuta și pe tine să realizezi același lucru, prezentându-ți doar informațiile utile pe care le descopăr în călătoria mea.

Enjoy and Take YOUR Time to Find YOUR Balance!

Ruxandra 2
Descoperă
Rețete delicioase

Abonează-te la newsletter pentru a primi conținut relaxant și de calitate.