Ce este procrastinarea și cum o poți gestiona?

În acest articol îți prezint ce este procrastinarea dar și tehnici practice ce te vor ajuta să o gestionezi. De asemenea, scopul meu este să începem să ne preluăm controlul asupra minții și să găsim un echilibru între productivitate și relaxare.

Acest articol este pentru tine:

 • dacă și tu îți dorești să te oprești din scrolat la nesfârșit pe rețelele de socializare.
 • dacă vrei să începi să îți conștientizezi stresul acumulat și emoțiile negative care te împiedică să trăiești în prezent.
 • dacă ai dificultăți în a începe sau a termina un task.

ce este procrastinarea

Cuprins

Ce este procrastinarea?

Procrastinarea este o formă de eliberare de stres, caracterizată printr-un obicei negativ – acela de amânare a sarcinilor.

Există 3 etape pe care le parcurgem atunci când procrastinăm.

 • Declanșatorul – este întotdeauna stresul acumulat.
 • Un obicei pe care îl repetăm și în acest caz este vorba despre evitarea de a face ceva.
 • Recompensa – reprezentată de eliberarea secundară de stres.

Prin urmare, cauza care duce la formarea obiceiului de procrastinare, este stresul acumulat.

Persoanele care procrastinează sunt adesea văzute ca persoane indecise sau leneșe. Este total eronat. De asemenea, cu toții amânăm task-uri, din diverse motive, iar asta nu înseamnă că procrastinăm. Hai să descoperim și să învățăm împreună când și de ce apare procrastinarea.

procrastinezi cand esti stresat

De ce procrastinăm? Când apare procrastinarea?

Procrastinarea apare atunci când ești foarte stresat, în general, atunci când ești stresat în mai multe aspecte din viața ta. Așa cum îți sugerez aproape în toate articolele mele practice, și de data aceasta o să îți sugerez să iei o foaie de hârtie și un pix și să îți notezi, pe scurt, fiecare aspect din viața ta care reprezintă un stres pentru tine.

Așa cum spuneam mai sus, procrastinarea este o formă de eliberare de stres, deci este absolut necesar să identifici de ce ești stresat. Scriind și conștientizând fiecare aspect care te stresează, vei observa că deja începi să te mai liniștești, fiind un prim pas spre dezvoltarea ta personală.

Poate fi vorba despre situația financiară și faptul că nu ai găsit încă o modalitate eficientă de a-ți gestiona banii. Sau poate ești certat cu cineva drag. Poate nu ești mulțumit de relația ta de iubire sau poate chiar ai uitat să te axezi și pe propria persoană. De asemenea, poate ai pierdut pe cineva drag și nu reușești să găsești o cale să înțelegi ce s-a întâmplat sau poate cineva drag se confruntă cu probleme de sănătate. Conștientizează fiecare aspect care te stresează, de la cel mai mic la cel mai mare, fără să încerci să eviți situațiile mai dureroare.

Trebuie să înțelegem că atunci când simțim procrastinarea ca pe o dependență, defapt stresul din viața noastră este unul cronic și necesită mai mult timp de analiză și conștientizare. Prin urmare, ai răbdare cu tine și acordă-ți timpul necesar pentru dezvoltarea ta persoană și cultivarea păcii interioare.
Procrastinare distrugătoare vs procrastinare productivă.

Oamenii au o tendință înnăscută de a amâna. Și acesta nu este neapărat un lucru rău. Pur și simplu nu suntem construiți pentru a fi productivi tot timpul. Însă este foarte important să ne dăm seama când este în beneficiul nostru să amânăm și când ne poate afecta viața personală, prin pierderea locului de muncă sau a clienților propriei companii sau pur și simplu a timpului prețios care din păcate nu se mai poate recupera.

Există 2 tipuri de procrastinare:

 • distrugătoare – care te distrage de la lucruri importante și pe care este necesar să o conștientizezi și să încerci să o combați. Se manifestă fie prin pierderea timpului pe social media. Fie prin mâncatul excesiv pe bază de stres. Sau curățarea generală a casei atunci când ai un deadline strâns și important la care ar fi trebuit să lucrezi.
 • productivă – procrastinarea productivă se referă la acțiunea ta conștientă de a face o pauză benefică în vederea terminării proiectului la care lucrezi. Spre exemplu, realizezi că ești stresat și decizi să mergi la o scurtă plimbare prin natură. Sau pur și simplu să tragi un pui de somn pentru a te liniști și a-ți pune ordine în gânduri. Apoi, te reîntorci cu forțe proaspete și îți continui munca.

Procrastinarea este un obicei pe care l-ai învățat și pe care îl repeți de fiecare dată când ești stresat. Este o dorință subconștientă de a te simți bine atunci când esti stresat. Prin urmare, poți alege să faci o scurtă plimbare în natură pentru a-ți pune ordine în gânduri și să te încarci cu energie bună.  Sau poți să scrolezi pe TikTok / Instagram ore în șir iar 99% din timpul petrecut pe social media să fie un timp pierdut cu efecte negative atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Tipologii de persoane care procrastinează mai mult.

Fiecare persoană are propria istorie, experiență și propriul mod de a gestiona stresul și emoțiile negative.

Însă, există numeroase studii ce au fost efectuate în direcția aceasta și s-au descoperit 3, cele mai des întâlnite tipologii de oameni care procrastinează. În urma stresului acumulat, aceste 3 tipologii își crează obiceiul negativ de a procrastina.

1. Perfecționistul.

Perfecționistul, deși este adesea deștept și talentat, este cel mai mare critic al său. Acesta este dominat de sentimentul de rușine. Aproape întotdeauna nu este satisfăcut de munca lui, întrucât realitatea nu o să se compare niciodată cu viziunea pe care o cară în capul lui. Acesta este și motivul pentru care amână, de multe ori la nesfărșit, realizarea unor proiecte sau sarcini.

perfectionistul procrastineaza mai mult

Ceea ce îi motivează pe cei perfecționiști, este adrenalina provocată de deadline-ul aproape de sfârșit.

Dacă și tu obișnuiești să lași pe ultima sută de metri finalizarea unui proiect important, impulsionat doar de frica de a nu respecta deadline-ul și de a nu fi suficient de bun, atunci este posibil să te încadrezi în această categorie.

Uite câteva sugestii pentru a rupe acest cerc vicios care te obosește atât fizic prin nopți nedormite înainte de finalizarea deadline-ului cât și emoțional și mental prin gândirea excesivă asupra proiectului la care lucrezi.

 • în primul rând trebuie să recunoști / accepți că perfecționistul nu este doar o persoană cu standarde înalte. S-a demonstat că perfecționistul se confruntă cu stări emoționale de rușine, stimă de sine scăzută și cu sentimentul că niciodată nu este suficient de bun.
 • în al doilea rând este important să lucrezi cu aceste emoții negative. Să le găsești cauza și să începi procesul de dezvoltare personală corectând pe cât posibil aceste sentimente. Stima de sine scăzută, rușinea și sentimentul că niciodată nu ești suficient de bun sunt rezultatul unor situații neplăcute din perioada copilăriei. Citește și învață despre aceste aspecte, despre frica de abandon sau despre copilăria în care ai fost criticat constant.
Criticarea constantă a copiilor distruge curajul acestora de a crea și de a-și dezvolta abilitățile de comunicare. Astfel apare frica de a pune în practică proiectele din mintea lor până nu consideră că acestea sunt perfecte și nimeni nu are motiv să îi critice pe ei sau muncă lor.

 • în ultimul rând, este necesar să îți setezi noi priorități, noi așteptări și să îți faci un plan. Prioritățile sunt ”să încep” și ”să termin” un proiect / o sarcină în loc de ”să fie perfect”. Trebuie să accepți că perfecționismul este doar o iluzie. Ce poate fi perfect pentru tine, nu este pentru ceilalți și invers. La finalul fiecărei zi, acordă-ți 10 minute pentru a crea o listă cu ce trebuie să faci în ziua următoare. Pe cât posibil setează-ți task-uri rezonabile și modeste. Și atunci când consideri că sunt suficient de modeste, mai renunță la unu/două taskuri și programează-le pentru următoarele zile. Este o tehnică destul de grea ce necesită disciplină. Însă aceasta te va feri de sentimentul de dezamăgire. De asemenea, te v-a ajuta să înaintezi câte puțin cu proiectul tău, în loc să îl amâni la nesfârșit.

Este important să încerci să găsești un echilibru în acest sens, întrucât frica de a nu fi o persoană slabă în fața oamenilor devine defapt cea mai mare slăbiciune a ta.

2. Anxiosul.

Anxiosul are întotdeauna totul pus la punct în teorie, dar niciodată nu pune în practică înrucât este condus de frici: frica de eșec, frica de necunoscut, frica de respingere. Atât această tipologie cât și perfecționistul, procrastinează pentru a sta într-un mediu sigur și confortabil pentru sănătatea lor emoțională. Ei gândesc și planifică totul în minte dar nu au curajul să acționeze.

Dacă te afli în această categorie, trebuie să înțelegi că este în regulă să îți fie teamă și în același timp să începi să îți asumi riscuri și să accepți momentele inevitabile de incertitudine. Orice s-ar întâmpla, tu o să fi bine. Chiar dacă câștigi sau pierzi, tu vei învăța ceva din acest proces și cel mai important, vei începe călătoria spre dezvoltarea ta personală. Este în regulă să te dezvolți și să înveți din experiența trăită.

Acest tip de comportament îl dobândesc în general persoanele care au crescut cu părinți foarte permisivi. Părinți care au făcut totul pentru copiii lor, de la cel mai nesemnificativ lucru (de exemplu, făcutul patului până ce copilul pleacă de la casa părintească) până la cel mai important (de exemplu, plătirea examenului de conducere auto, doar pentru ca odrasla lor să nu cumva să experimenteze eșecul). Citește și documentează-te despre acest tip de creștere al copilului și cu siguranță îți vei răspunde la multe întrebări. Vei începe să conștientizezi multe dintre acțiunile tale din viața de adult. Iar această conștientizare reprezintă un prim pas către găsirea echilibrului.

3. Rebelul.

Rebelul, este acea persoană care de-a lungul vieții a adunat foarte multe sentimente de frustare. Acesta procrastinează refuzând cu bună știință (dar din frustrare) anumite task-uri care i se par neimportante, josnice sau nepotrivite pentru statutul lui. Se comportă ca un rebel în munca pe care o face deși acesta poate să își iubească meseria. Frământările interioare, create de frustrare îl fac să devină rebel împotriva muncii lui.

Rebelul care procrastinează trebuie să lucreze la practicarea iertării. Atât a iertării de sine, cât și a iertării persoanelor care l-au rănit cândva. Agresivitatea și furia asociate rebelului care procrastinează maschează frustrări adânci nerezolvate.

Dacă simți că te afli în această situație, iertarea persoanelor care ți-au greșit sau te-au respins este un pas important în găsirea liniștii interioare. Eliberează-te de furie și începe să cultivi iertarea și iubirea de sine.
Cum să combați obiceiul de procrastinare? 3 metode pentru a gestiona obiceiul de a procrastina.

Nu îți voi sugera să îți ștergi aplicațiile: Instagram, TikTok sau Facebook. Nici să te chinui să nu mai mănânci atunci când ești stresat sau mai știu eu ce metode de evitare forțată, așa cum recomandă majoritatea persoanelor. Funționează, însă doar pe moment, iar apoi obiceiul de procrastinare prin pierderea timpului și afectarea calității vieții, revine. Pentru că da, atunci când vrem să ne eliberăm secundar și rapid de stres, alegem calea cea mai ușoară și cea mai la îndemână – aceea de a urmări câteva reels-uri amuzante sau de a ronțăii ceva. Atât relația cu social media cât și cea cu mâncarea, ar trebui să fie niște relații sănătoase și naturale.

Îți sugerez 3 metode care funcționează pe termen lung și care te vor ajuta să te eliberezi de stres și să începi să ai un stil de viață mai sănătos și echilibrat.

1. Scapă de izolare.

Da, de multe ori este greu să ne sincronizăm programul cu cel al prietenilor sau familiei. Dar este important să cultivi conexiunea cu alte persoane. Auzi peste tot, socializează, socializează, socializează. Dar nu ști de unde să începi. Este simplu:

 • fă o listă cu prietenii tăi, rude cu care îți dorești să te vezi și nu ai reușit în ultimul timp sau cu cunoștiințe cu care nu ai avut timp să te împrietenești deși sunteți pe aceiași lungime de undă.
 • Apoi, fă o listă cu ce activități ai vrea să faci. Vrei să mergi la un film, la teatru, poate o plimbare în natură, în parc, în pădure sau chiar o drumeție la munte. Vrei pur si simplu o seara cu jocuri de societate (apropo ”Ticket to Ride” este un joc super relaxant) sau pur și simplu să ieși la o cafea într-o cafenea super cozy?
 • Fă-ți planuri chiar pe hârtie (e un exercițiu foarte bun), alege ce îți place și invități prietenii. Conectarea și petrecerea timpului cu cei dragi, te ajută să trăiești în prezent, ceea ce perfecționistul și anxiosul nu prea fac, întrucât totul se desfășoară în mintea lor, în trecut și în viitor.

2. Fă sport.

 • Poți începe cu plimbări într-un ritm mai alert prin natură, unde să încerci să fi conștient de tot ce te înconjoară, să dedici timpul acesta observând cât mai mult și gândind cât mai puțin la ”ce a fost” și ”ce va fi”.
 • Poți achiziționa o saltea de yoga / pilates și să începi să practici, de pe youtube sau alege un program online, în confortul casei tale, câte 15-30 de minute pe zi. Yoga te ajută să îți detensionezi corpul, ceea ce are impact pozitiv și asupra minții tale. Încearcă să îți observi corpul și să îți îmbunătățești respirația atunci când practici.
 • Poți merge la o sală de fitness, fie să faci sport în sala de forță, fie să participi la clasele de grup, unde ai și ocazia să mai socializezi dacă îți place.
 • Îți poți cumpăra câteva sedințe de înot și să înveți să înoți sau să îți perfecționezi stilul de înot.

Orice activitate fizică te v-a ajuta foarte mult să te concentrezi pe ce este important în viața ta. Te vei simți mai bine și mai încrezător atât fizic cât și emoțional. Sportul ar trebui să fie pentru toată lumea o rutină de îngrijire a corpului. Așa cum zilnic trebuie să îți speli și îngrijești corpul, așa trebuie să reprezinte pentru tine, mișcarea fizică.

3. Citește cărți de dezvoltare personală.

Cărți care să te ajute să găsești metode utile pentru gestionarea stresului acumulat, a frustrărilor, a fricilor și a emoțiilor negative cu care te confrunți. Încearcă să înlocuiești o parte din timpul tău petrecut zilnic pe social media sau netflix cu obiceiul sănătos de a citi. Măcar 15 minute pe zi. Vei învăța multe lucruri noi și utile.

Și bineînțeles, nu uita, ca din când în când să te răsfeți cu câte o sedință relaxantă de masaj. Face minuni!

love yourself

Concluzii

Ce este procrastinarea? Este un obicei complex ce îți are baza în emoțiile negative adunate de-a lungul timpului: rușine, frică sau furie. Mulți oameni inteligenți și creativi se autosabotează prin amânarea proiectelor și consumarea timpului prețios. TImp consumat în general pe rețelele de socializare, fără a avea vreun beneficiu real și sănătos.

Dupa cum poti vedea, vindecarea procrastinarii este mai mult despre vindecare emoțională și nu despre manageruirea timpului. Un pas important este acela de a identifica emoțiile care te neliniștesc. Prin urmare, este necesar să te eliberezi de emoțiile negative și de stresul acumulat, pentru a te conecta la prezent și a te simți bine cu tot ceea ce faci.

Îmi doresc din suflet ca acest articol să nu reprezinte pentru tine doar teorie. Îmi doresc să te ajute și pe tine această practică așa cum m-a ajutat și pe mine. Să faci și tu pași spre o viață trăită în echilibru și în care ai control absolut asupra timpului tău și asupra emoțiilor tale.

Dacă simți nevoia, poți împărtăși cu noi, în secțiunea de comentarii, experiențele tale, părerea ta despre acest exercițiu, sau pur și simplu dacă acesta te-a ajutat în vreun fel.

Opinia ta contează, vocea ta contează, tu ca persoană unică și minunată contezi cu adevărat.

Hai să creăm împreună o comunitate frumoasă.

Îți mulțumesc!
Cu drag,
Ruxandra

Sursă de inspirație: The Procrastination Cure by Jeffery Combs, The Procrastination Cure by Damon Zahariades, The 5 Second Rule by Mel Robbins.

Distribuie pe rețelele sociale

Lasă un răspuns

Despre mine

Dragă cititorule, eu sunt Ruxandra și am creat acest blog din dorința de a găsi un echilibru în viața mea și de a te ajuta și pe tine să realizezi același lucru, prezentându-ți doar informațiile utile pe care le descopăr în călătoria mea.

Enjoy and Take YOUR Time to Find YOUR Balance!

Ruxandra 2
Descoperă
Rețete delicioase

Abonează-te la newsletter pentru a primi conținut relaxant și de calitate.